(Oδηγίες προς διαφημιστές, marketeers και νέους κάθε ηλικίας)Καλωσορίζω τη νέα αγαπημένη μου λέξη:
Άβολα.«Νοιώσε άβολα», λεω.
«Νοιώσε ανασφάλεια, αμηχανία, δέος...νοιώσε άβολα».Είναι τόσο φυσικό και απόλυτα ανθρώπινο να θες να νοιώθεις
ήσυχος, ασφαλής, τακτοποιημένος, βολεμένος, πράος... Είναι τόσο κατανοητό να θες να νοιώθεις
οικεία και
ζεστά, να ξέρεις εκ των προτέρων
που πάς και πώς θα φτάσεις...Όμως εγώ λεω ότι πρέπει να αντιστέκεσαι και
να φροντίζεις να νοιώθεις «άβολα»...Γιατί αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα σηματοδοτεί ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.
Το «νέο»...και τη πρόκληση του.
Τη νέα εμπειρία... Ένα ταξίδι, χωρίς ορατό προορισμό...Γιατί, άβολα νοιώθουμε με το άγνωστο, με ότι δεν έχουμε ακόμη «εξοικειωθεί»...
Γιατί, άβολα νοιώθουμε με ότι δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε ή να κατανοήσουμε πλήρως...
Αλλά αυτό ακριβώς δεν είναι το "νέο";Και η σημασία του "νέου"; θα ρωτήσεις...
Το «νέο» είναι αυτό που απαιτεί από μας να αναπτύξουμε μια νέα ικανότητα, μια νέα δεξιότητα, μια νέα σκέψη, μια νέα οπτική. Το "νέο" είναι αυτό που προχωράει τη ζωή μπροστά και την κάνει ενδιαφέρουσα.
Γι' αυτό, εγώ λέω, ότι μόνο αν εξοικειωθούμε με το να νοιώθουμε «άβολα», μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αντιληφθεί και να ασπαστεί το καινοτόμο, να τολμήσει να αμφισβητήσει τα δεδομένα και συνήθη. Μόνο τότε εντέλει θα μπορέσουμε να εξελιχτούμε, να εμπλουτίσουμε την οπτική μας απέναντι στον κόσμο, να πάμε τα πράγματα μπροστά.
«Μάθε να νοιώθεις άβολα», λέω.
Γιατί αυτό το περίεργο συναίσθημα γεννιέται από κάθε τι που προκαλεί τον τρόπο που ξέρουμε, το τρόπο που λειτουργούμε, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη ζωή. Αυτό το συναίσθημα έρχεται στην επιφάνεια όταν αμφισβητείται αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα, αυτό που θεωρούμε αυτονόητο, δεδομένο, ασφαλές... αυτό που είναι προβλέψιμο και συνηθισμένο!
Όταν νοιώθεις άβολα, σημαίνει ότι κάτι που δεν γνώριζες ως σήμερα, σε καλεί να ανταποκριθείς. Μπορεί να το ασπαστείς, να το μεταμορφώσεις ή και να το απορρίψεις, αλλά πάνω απ' όλα, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία, αξίζει να επιτρέψεις ή και να επιβάλεις στον εαυτό σου να νοιώθει άβολα για λίγο... Η τελική σου απόφαση έχει λιγότερη σημασία (αρκεί να μην είναι πάντα η απόρριψη...).
Το σημαντικό όσον αφορά σ' αυτό το "νέο" που σε κάνει να νοιώθεις άβολα, είναι να το καλωσορίσεις, να το σκεφτείς, να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις χωρίς τις ενστικτώδεις αυτοάμυνές σου, να κατανοήσεις τη λογική του χωρίς προκαταλήψεις. Η διεργασία που θα συμβεί είναι, σε κάθε περίπτωση, το κέρδος σου. Η δε εμπειρία θα σε κάνει να νοιώθεις ζωντανός και «νέος» (άρα εξελίξιμος).
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα «νοιώσεις άβολα»... καλωσόρισε το «νέο» και σκάσε ένα χαμόγελο αισιοδοξίας...Είσαι μπροστά σε μια πιθανή κατάκτηση! Η ευκαιρία σου να προχωρήσεις ένα βήμα μπροστά μόλις σου χτύπησε τη πόρτα...
Εσύ τι θα κάνεις; Θα βολευτείς στη νωθρότητα του οικείου ή θα τολμήσεις να υπερβείς τον εαυτό σου, όπως τον ήξερες μέχρι σήμερα;
2 comments:
Καποιος ειπε πως τα καραβια δεν εγιναν για τα λιμανια αλλα για το πελαγος.
Πριν χρονια διαβαζα το περιοδικο Fast company,ενα σπουδαιο περιδικο οχι μονο για managres and marketeers αλλα για αυτους που βλεπουν μπροστα και εχουν οραμα.
Χαιρομαι που το blog σου δεν ακολουθει την οδο των ανουσιων,εχεις μια ζωντανη και χρησιμη παρουσια.
Χαιτετισμους απο την ωραια Θεσσαλονικη.
κωστας
Γειά σου Κώστα,
Το ρητό που λές το έχω χρησιμοποιήσει και γώ σε παρουσιάσεις μου. Το είπε ο William Shed (δεν ξέρω ποιός είναι, αλλά σίγουρα μου φαίνεται συμπαθής...!!!) ως εξής: "A ship in the harbor is safe, but that is not what ships are built for". Μου έδωσες μια ιδέα! Να καταγράψω κάποια απο τα πολλά "τσιτάτα" που ξέρω και αφορούν γενικά την δημιουργικότητα. Θα το κάνω μόλις προλάβω. Όσο για το Fast Company και εγώ το διάβαζα και συμφωνώ ότι ήταν το περιοδικό της νέας οικονομίας και της μοντέρνας επιχειρηματικής σκέψης με ανοιχτούς ορίζοντες. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Φιλικά,
Δημήτρης
Post a Comment